Рекорд: 65,5 млн. души са били бежанци или мигранти през миналата година

Статията е публикувана на 19 Юни 2017 в 09:44 , прочетена 5403 пъти

Бежанци

Военните конфликти, насилието и преследванията в страни като Сирия и Южен Судан са принудили рекорден брой хора да напуснат домовете си, съобщава Агенцията за бежанците на ООН. По нейни данни до края на 2016 г. бежанци и мигранти са били 65,5 млн. души. 

Това представлява увеличение с около 300 000 души от края на 2015 г., като в сравнение с 2014 г. увеличението е от 6 млн. души, показва годишен доклад на агенцията. Според нейния ръководител Филипо Гранди актуалният брой е „най-голямата цифра, откакто сме започнали да записваме тези данни“.

„Във всеки случай това е неприемлив брой и той говори за нуждата от солидарност и обща цел при предотвратяването и решаването на кризи“, допълни Гранди. Според доклада 10,3 млн. души от всички бежанци и мигранти са напуснали домовете си само през последната година, включително и 3,4 млн. души, които са напуснали родните си държави.

„Това означава, че на всеки три секунди един човек е разселен – по-малко от времето, необходимо за прочитането на това изречение“, посочват от агенцията за бежанците в изявление. По-голяма част от хората, които са принудени да напуснат дома си, бягат на друго място в собствената си държава и се определят като вътрешно разселени хора. В края на 2016 г. такива са били 40,3 млн. души, което представлява лек спад в сравнение на предходната година, когато са били 40,8 млн. Най-много вътрешно разселени хора има в Сирия, Ирак и Колумбия.

Други 22,5 млн. - половината от които деца, са били регистрирани миналата година като бежанци, което според данните на ООН представлява „най-високите регистрирани някога стойности“. Само шестгодишният сирийския конфликт е изпратил 5,5 млн. души в чужбина, включително и 825 000 души миналата година, което превръща в страната в най-големия източник на бежанци. Заедно с 6,3-те млн. вътрешно разселени сирийци, близо две трети от всички сирийски граждани са били принудени по един или друг начин да напуснат домовете си.

Според доклада на ООН страната, в която има най-много бежанци за изминалата година както в Европа, така и в целия свят е Турция, където се намират 2,9 млн. бежанци. За Европа на второ място се намира Германия (669 482 души), Франция (304 546 души), Швеция (230 164 души) и Русия (228 990 души). В световен мащаб след Турция се нареждат Пакистан (1,4 млн. души), Ливан (над 1 млн. души), Иран (близо 1 млн. души) и Уганда, също с около 1 млн. души. 

Автор: Хаштаг-BG

Обнови