Цацаров иска имунитета на депутати от ГЕРБ и БСП

Статията е публикувана на 20 Юни 2017 в 12:08 , прочетена 8084 пъти

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев и на депутата от БСП Манол Генов.

Димитър Гамишев е предаден на съд за това, че на 27.11.2014 г. в благоевградското село Копривлен, се движел с колата си с около 68 км/час и блъснал пешеходец, като причинил смъртта му. След като бил избран за депутат, наказателното производство е спряно, тъй като Гамишев е придобил имунитет. Главният прокурор е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител.

Манол Генов се разследва за купуване на гласове. В периода 01.03.2017 г. – 30.03.2017 г. в Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев е организирал предлагането и даването на 25 лв. за глас на живущи в града, за да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза по време на изборите на 26.03.2017 г.

Събрани са доказателства и за това, че през месец март 2017 г.. Асеновград, в съучастие с Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, умишлено го склонил да извърши престъпление - да допусне строителство, без изискуемото съгласуване на проектната документация за строителство, в имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала“.

Законова пречка за наказателното преследване на Манол Генов е обстоятелството, че той е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови