САЩ налага ограничения за влизане в страната на жители на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен

Статията е публикувана на 29 Юни 2017 в 11:52 , прочетена 3091 пъти

Белия дом

Държавният департамент на САЩ въведе нови изисквания за издаването на визи за жителите на шест мюсюлмански страни, предаде ТАСС, цитирайки свои източници.  Според агенцията, за да получат американски визи, всички бежанци и граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен трябва да докажат, че имат близки роднини в САЩ или бизнес отношения с Щатите. Тези регламенти трябва да влязат в сила съвсем скоро. 

Въвеждането на изискванията е резултат от неотдавнашното решение на Върховния съд на САЩ, според което частично беше възстановен имиграционният указ на президента Доналд Тръмп за ограничено влизане в страната за граждани на шест мюсюлмански държави. Съдът постанови, че забраната за пътуване до Съединените щати важи за жителите на тези страни, ако те не са със силни връзки със Съединените щати. 

В началото на юни Тръмп поиска от Върховния съд да преразгледа решението на Апелативния съд, който счете за целесъобразно да се запази временната забрана за изпълнение на постановлението за имиграцията. Очаква се, че Върховният съд ще завърши разглеждането на делото не по-рано от октомври. 

По-рано федералните съдилища два пъти блокираха указа на Тръмп за затягане на мерките в областта на имиграцията. С първото постановление бе въведена забрана за 90 дни за влизане в САЩ за гражданите на седем мюсюлмански страни (Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен). Първия път на документа се противопостави федералният съд в Сиатъл, а след промените, при които Иран бе изключен от черния списък, постановлението бе блокирано от съда в Хавай. 

Автор: Хаштаг-BG

Обнови