Радев: Ненчев се провали. Той категорично "катастрофира" с Полша

Статията е публикувана на 4 Юли 2017 в 11:04 , прочетена 5602 пъти

Румен Радев 

По време на мандата си като военен министър Николай Ненчев се провали. Той категорично "катастрофира" с Полша, коментира президентът Румен Радев и припомни, че е написал докладна записка след негово посещение там. Това станало по времето, когато военен министър е бил Ангел Найденов. Днес Румен Радев се яви като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев заради ремонтите на МиГ-29. 

Ясно съм казал, че Полша има потенциал за поддръжка на самолетите, но това трябва да се изследва, така както трябва да се изследват възможностите за диверсификация, заяви Радев. Той припомни, че винаги е призовавал за сключване на незабавен договор с руската компания РСК МиГ за спасяване на авиацията. Второто, за което винаги съм призовавал, е търсене на възможности за диверсификация на услуги с Полша, а в дългосрочен план - доставка на нов самолет, поясни държавният глава.

Авиацията изпадна в пълен колапс, каза Румен Радев за действията на Ненчев и се съгласи с тезата, че военните ни самолети са били приземени. В момента всеки самолет лети с агрегати с удължена от нашия инженерно-технически състав годност. Това противоречи на всякакви норми и риска носим ние, разясни той.

Категорично Николай Ненчев се провали с Полша, той успя да издейства само един договор за ремонт на 6 двигателя, заяви Радев.

Президентът съобщи, чена вчерашната среща е говорил с Борисов за предотвратяването на войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да водят. Надявам се ГЕРБ да възприеме държавническия подход на Борисов, защото действията и декларациите му все по-често противоречат на тези на Цветан Цветанов. Той разбира повече от апартаменти, отколкото от изтребители, а единствената му връзка с авиацията е, че говори на автопилот и някой друг му задава курса, обяви Румен Радев.

Относно създадената в парламента комисия за изтребителите "Грипен" държавният глава заяви, че се прави опит парламентът да се превърне в постоянен трибунал за политическо въздействие. Това Народно събрание произвежда скандали, а не закони, коментира държавният глава.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови