Скандал в парламента: Шефът на НС отстрани от пленарна зала депутат от БСП

Статията е публикувана на 12 Юли 2017 в 11:16 , прочетена 8288 пъти

Народно събрание

Председателят на парламента Димитър Главчев отстрани проф. Румен Гечев от БСП от пленарното заседание.

Гечев отказа да си седне на мястото преди гласуването на ратификацията на Споразумение между Министерски съвет и Международната банка за развитие, предвиждащо изготвяне на анализ на текущото състояние в България. Парламентарната група на БСП напусна пленарната зала в знак на протест. 

Бях отстранен от пленарна зала, защото настоявах да се изпълни Конституцията и закона – това няма да остане ненаказано, коментира пред журналисти Гечев след.

„Внася се проект за ратификация, договор между правителството на Република България и Световната банка. На обсъжданията няма представител на българското правителство. Направих извода публично, че това правителство няма за нищо този парламент за пореден път“, посочи проф. Гечев, цитиран от "Фокус".

Той заяви, че няма такъв случай в света, в който дори чистачката на Министерски съвет да не е уважила парламента. „Панически отидоха на вариант да канят някакъв колега, високопоставен чиновник от Министерски съвет - не министър, не заместник-министър, какъвто е редът. Човекът не е виновен“, коментира депутатът.

Гечев обърна внимание, че в зала е допуснат представителят на Министерски съвет. „След като той влезе не е ли логично да бъде отговорено на въпросите, които зададох по проекта? Не – стъпка се Конституцията, тъпче се законът, тъпче се Народното събрани и принудиха техните народни представители да натиснат зеления бутон и да ратифицират договор, по който ние имаме много въпроси и неясноти“, заяви Гечев.

Според него за пореден път се подписва празен чек от 2 млн. и 400 хил. лв. Проф. Гечев посочи, че е попитал въз основа на какъв анализ българското правителство иска такива консултации и защо от Световната банка. „Изрично казах, че Световната банка е авторитетна институция, която е помагала на България за структурните реформи и ние нямаме никакви претенции към Световната банка. Защо не се искат консултации от ЕС и неговите структури, при положение че се реализира европейска програма? Второ, имало ли е работна група, която да реализира тази необходимост? Има ли друга страна от ЕС, която има такъв договор за точно този вид услуги?“, попита проф. Гечев. Според него няма никакъв анализ какво следва от този договор. „Ако се реализира този консултантски договор, колко ще струва реализацията на резултатите? Нищо повече, ние искахме да се отговори на тези въпроси“, каза още проф. Гечев. 

Автор: Хаштаг-BG

Обнови