Рашидов: Трябва София да се естетизира, заприличваме на гробище

Статията е публикувана на 15 Юли 2017 в 12:24 , прочетена 5433 пъти

Вежди Рашидов

Партиите не могат да имат паметници. Могат да имат в централите, вкъщи, но паметниците са държавна собственост и се стопанисват от държавата, смята бившият министър на културата Вежди Рашидов по повод искането на БСП да получи паметника "Бузлуджа", за да го възстанови.

Според Рашидов желанието на левицата е евтин пиар, тъй като преди 7 години им е бил даван и не са го взели.

Той потвърди, че действително преди време паметникът е обслужвал една определена партия, но тогава „партията беше държавата.”

Рашидов е категоричен, че паметници не бива да се рушат, само „племената завладяват, изяждат и каквото остане го унищожават. Това е пагубна психология.” По думите му трябва да се направи комисии и дебат, а като се махне звездата, по нищо не личи, че е комунистически паметник.

По повод паметника "1300 години България" Рашидов заяви, че той е рухнал от небрежността на Общината, не защото е направен лошо. „Трябва София да се естетизира, заприличваме на гробище”, посочи той по темата за връщането на войнишкия паметник пред НДК.

За финансовото състояние на НДК Рашидов заяви, че два месеца, след като е станал принципал на дружеството, получил сигнал, че има проблем с парите и дори няма да има заплати. Периодът е краят на 2014 г., когато НДК има 300 служители. „Направих проверка и тя установи, че разходите са повече от приходите. Поисках от Боршош финансов отчет и той ми даде един прекрасен отчет. Това ме накара да се притесня и изпратих нова проверка, която показа, че НДК работи на дефицит. Излязох отпуска и като се върнах разбрах, че не съм принципал”, допълни той пред бТВ.

По повод годишнината от преврата в Турция той коментира, че демокрация е всеки, който идва на власт с избори. „Който иска да дойде с танкове, е диктатор. Лош или добър е Ердоган, не мога да  обсъждам, но беше избран”, каза още той.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови