Зърнопроизводители подкрепят националистите срещу продажбата на земя на чужденци

Статията е публикувана на 17 Юли 2017 в 10:28 , прочетена 3997 пъти

Земеделска земя 

Даването на възможност за безконтролна продажба на земеделски земи на чужденци представлява риск за националната сигурност, смятат националистите в парламента и браншовата организация на зърнопроизводителите.

„За нас собствеността на земеделската земя е от стратегическо значение за националната сигурност на България”, обяви председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русанов пред бТВ.

Той призна, че и сегашните ограничения се заобикалят лесно с регистрация на фирма у нас. „Не е имало пречка те да инвестират своите капитали в България. Това не се случва, случва се придобиване на земеделска земя, поражда се една зависимост, една съвременна форма на робство срещу по-високи ренти, като така се изнудват земеделските производители”, заяви браншовикът.

Депутатът от „Атака”/„Обединени патриоти” Десислав Чуколов припомни: „Преди няколко месеца руският депутат Толстой доста дебелашка шега си направи за това, че са купили половин България. Всички се възмутиха. Реално половин България може да е купена от Турция, от нейни бизнемени. Ако падне това ограничение, какво пречи цяла България да бъде купена?”.

Според него при сегашното равнище на доходите и сегашните цени на земята у нас не може да се иска еднакво лесно да се купуват парцели както в България, така и в богатите западноевропейски страни. Той призова българските чиновници в Брюксел да измислят механизъм за запазване на забраната – даже ако междувременно България трябва да плаща глоби.

„Нито турците, нито танзанийци са дошли. Българската земеделска земя се купува основно от хората, които работят земята”, подчерта бившият земеделски министър Мехмед Дикме. По думите му бизнесът от южната ни съседка е избрал да инвестира предимно в Румъния.

Според него цената на земята няма как да се вдигне по непазарни причини и отбеляза, че в Добруджа за 16 г. имаме скок от 80-110 лв. на дка до 600-1500 лв. днес, а от освобождаването на пазара ще спечелят само собствениците.

Мехмед Дикме е скептичен, че ще бъде постигнато изключение за България от правилата на ЕС и така или ще разрешим на чужденци да купуват, или ще плащаме глоби и наказателни лихви.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови