Д-р Мирослав Ненков: Използването на „райски газ“ може да доведе до увреждане на мозъка

Статията е публикувана на 18 Юли 2017 в 08:43 , прочетена 2888 пъти

Мирослав Ненков

Д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването и експерт по анестизиология, предупреди, че използването на т.нар. „райски газ“ (диазотен оксид) може да доведе до увреждане на мозъка. Той подчерта, че системната употреба на веществото е особено вредно за подрастващи.

Балони с "райски газ" се продават свободно по морските курорти в България, установи проверка на БНТ. В медицината диазотният оксид се използва като анестизиологичен препарат, но в момента употребата му като такъв е силно ограничена. "Райският газ" намира употреба като подобрител за горивната смес на двигатели с вътрешно горене, както и като газ-пропелант, известен като Е942, във флакони с бита сметана и спрей за готвене. По-притеснителна е употребата му като упойващо вещество, което се продава свободно по морските курорти в България. В Слънчев бряг например свободно се продават балони, пълни с райски газ, а употребата му предизвиква различни наркотични състояния, сред които и халюцинации. Според Регионалната здравна инспекция продажбата на веществото е незаконна и може да се счете за престъпление.

Мирослав Ненков одобри идеята на Прокуратурата нападателите на лекари да бъдат подвеждани по бързата процедура в седемдневен срок. Той заяви, че тежките наказания, а не глобите, биха били добра превенция срещу насилието над медицински работници.

Д-р Ненков се обяви в болниците да се поставят максимално най-много камери и устройства за безопасност, защото условията на „тежка болест на обществото“ налагат такива мерки. Той добави, че е важна не само техническата обезпеченост откъм безопасност, но и своевременната реакция на охранителните органи.

Въпросът е, че паник бутонът няма да спре шамарите - ще ги спре бързата реакция на охранителните органи. Лесно може да се реализира идеята информацията от паник бутона да се предаде максимално бързо на полицията. Не можем да си представим какво е да отиваш на работа с ясното съзнание, че най-малко ще те напсуват десет пъти. Не само, че техниката е стара, но и лекарите попадат на нечовешка по отношение агресия, коментира той пред БНТ.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови