Цацаров: Сигналът за нарушенията в НДК е подаден в ДАНС от бивш служител

Статията е публикувана на 18 Юли 2017 в 12:55 , прочетена 3659 пъти

Сотир Цацаров

Сигналът за нарушенията в НДК е подаден в ДАНС от гражданин, бивш служител на НДК, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

На въпрос Оли Груева ли е този гражданин, който е сезирал ДАНС той посочи: „Не, но е едно от лицата, които ще бъдат разпитани като свидетел. Наблюдаващите прокурори са установили нейни твърдения в медиите, по силата на които заявява, че е сигнализирала вицепремиера Томислав Дончев, но не е било предприето каквото и да е било за нарушение в НДК“. „Сигналът е подаден на 7 февруари, на 20 февруари ДАНС е изпратила първата си сигнална справка до Прокуратурата. На 21 февруари я изпратих на Софийска градска прокуратура на Специализираното звено „Антикорупция“, възложена бе допълнителна проверка на ДАНС, образувано бе досъдебно производство“, разясни Сотир Цацаров, предаде "Фокус". 

Попитан дали премиерът ще бъде разпитан по случая с НДК, той коментира: „Това ще преценят наблюдаващите прокурори, ако преценят няма никаква пречка да бъде разпитан“. Главният прокурор посочи, че ако наблюдаващите прокурори преценят ще бъдат привлечени и други обвиняеми по случая. „Ако те преценят и евентуалното обвинение на изпълнителния директор няма да бъде единствено“, посочи той. „Не ме карайте да правя изводи дали е застрашено Председателството. Работим само в сферата на Наказателния кодекс, дали е застрашено то, това е проблем на вниманието на правителството, въпросът е политически“, заяви Цацаров.

Той съобщи, че Деница Златева ще бъде призована като свидетел.
Автор: Хаштаг-BG

Обнови