Валери Симеонов: Oт актуализацията на инвалидните пенсии зависи индексирането на останалите пенсии

Статията е публикувана на 19 Юли 2017 в 11:17 , прочетена 11700 пъти

Валери Симеонов

Oт резултата от актуализацията на инвалидните пенсии зависи в най-голяма степен и нашият предизборен ангажимент за пропорционално индексиране на останалите пенсии освен минималните, коментира вицепремиерът Валери Симеонов в Народното събрание по време на среща на „Обединени патриоти“ с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

„Въпросът за актуализацията на инвалидните пенсии е един от най-важните за нас като политическа сила. По наше настояване е заложен в стратегическите приоритети 2017-2021 година, по които вече е подготвена програмата за управление“, уточни той, предаде "Фокус".

„Трябва да има финансово отражение, което да даде възможност за съответната преработка на бюджета. Времето е малко и това ще бъде трудноизпълнима задача, така или иначе сме я поели като ангажимент и трябва да реализираме с успех това мероприятие. В противен случай ще можем да разчитаме само на излишъците от бюджета за индексирането на останалите пенсии. Никой не може да предвиди какви ще бъдат те, до момента вървим добре, обаче никой не знае какво ще стане до края на годината“, коментира Валери Симеонов и уточни, че има наказателни процедури от ЕК, които могат да доведат до някои нежелани последици за бюджета. „Даже да допуснем, че тази година ще има достатъчно излишъци, те са един променлив показател, не се знае дали догодина ще ги имаме, за да разчитаме на тях“, посочи вицепремиерът.

„Когато се поеме ангажимент за индексиране на пенсиите - това са разходи, които ще бъдат всяка година, не само 2018 година, а и 2019, 2020, 2021 година. Живот и здраве, до следващото коалиционно управление, което предполагам, че с активната подкрепа на ПГ на „Обединени патриоти“ ще бъде реализирано успешно“, каза още Валери Симеонов.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови
  • Коментар от Колев

    Това не го ли знаеше преди да обещаваш? Защо ли питам, като виждам какви малоумници сме избрали!