Мирослав Ненков: Няма опасност от срив на системата на Спешна помощ

Статията е публикувана на 26 Юли 2017 в 07:57 , прочетена 3347 пъти

Мирослав Ненков

Няма опасност от срив на системата на Спешна помощ. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, след като вчера репортаж на bTV показа, че договорът за основните компоненти от нея е изтекъл.

По думите му трите фирми, които в момента продължават работата си без някой да ги задължава за това, са ангажирани от години. „Тази ситуация с цепка между подписването на договора и обявяването на обществена поръчка се е случвала и в други години, този консорциум е продължавал да поддържа системата. Хората са много отговорни, те са голям бизнес, не са някакви случайници”, обясни Ненков пред бТВ.

По думите му даже и да се стигне до оттегляне, най-лошото, което може да се случи, е спешните адреси да се пишат на ръка, каквато била практиката преди въвеждането на единната система и когато нямало забавяния в резултат. Връзката с линейките пък била тройно подсигурена.

Зам.-министърът призна, че има забавяне и поръчката е трябвало да бъде пусната преди пролетта. „Нашият екип го заварват една купчина бедствия. Когато се разбра, че този договор изтича, имаше два варианта – пускаме го на същата цена или се опитваме да постигнем по-ниска”, добави той.

Ненков информира, че се е виждал с „Телелинк”, които в момента поддържат системата и които ще участват в надпреварата, която започва днес. От думите му стана ясно първо, че са говорили за поддръжката в периода преди избора на нов изпълнител, а след това той посочи, че е обсъждана и ориентировъчна цена за нов договор, като обаче подобни срещи е имало и с „не знам си колко фирми”.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови