Тръмп иска да спре лотарията за „зелена карта” за САЩ

Статията е публикувана на 3 Август 2017 в 12:16 , прочетена 8662 пъти

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи законодателство, което значително би променило законната имиграция в САЩ, пише британският в. „Файненшъл таймс”, цитиран от БТА.

Според Тръмп предложението „ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари".

Законопроектът е предложен от републиканските сенатори Том Котън и Дейвид Пардю и е разработен по модела на канадската и австралийската имиграционна система. Той предвижда да се намали наполовина законната имиграция в САЩ за 10 години.

Новата система за „зелени карти” ще се основава не на лотария, а на заслугите на всеки. С предимство ще са кандидатите с по-високи умения, образование и познания по езика, а не тези, които имат роднини в САЩ.

Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на бежанците, приемани в САЩ всяка година, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които в момента не пристигат много мигранти в Америка, посочва британският в. „Гардиън”.

По оценка на канцеларията на сенатор Котън законодателството би намалило броя на приеманите в САЩ имигранти с 41% през първата година и с 50% за 10 години.

Въпреки подкрепата на Тръмп законопроектът е критикуван от политици както от Републиканската, така и от Демократическата партия и едва ли ще бъде приет от Конгреса в сегашния вид. Мнозина подкрепящи бизнеса републиканци отдавна одобряват законната имиграция, а новото законодателство вероятно ще разпали разногласията между тях и по-популистките им съпартийци. Що се отнася до демократите, техният лидер в Сената Чък Шумър каза, че предложението за намаляване на законната имиграция "няма много смисъл" и че партията му няма да подкрепи плана.

По данни на американското посолство у нас през 2015 г. 1 418 българи са спечелили „зелена карта”, през 2014 г. – 1 957, през 2013 г. – 1 299, през 2012 г. – 883, а през 2011 г. - 950.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови