България е с най-голяма разлика в ЕС в заетостта между градовете и селските райони

Статията е публикувана на 9 Август 2017 в 06:18 , прочетена 4842 пъти

Хора в София

България и Румъния са на първо място по раждания на деца от деца в Европейския съюз, сочи проучване на "Евростат". 

Най-голям дял ражданията на тийнейджърки са регистрирани в Румъния – 12,3% от общия брой на ражданията на първо дете. Сходни са данните и за България – 12 процента.

През миналата година броят на българките във фертилна възраст е бил около 1,5 млн. Момичетата, родили до 15-годишна възраст, са били 7800. В същото време се увеличава и броят на децата, родени от българки на възраст над 40 години. За 2016 г. новородените от тези майки са близо 2 хиляди. Средната възраст на българката, която е родила първо дете през миналата година, е била 27 години.

Проучването сочи, че България продължава да е с най-голяма разлика в заетостта между градовете и селските райони в Европейски съюз. Страната ни е и на второ място в ЕС по дял на градското население в активна възраст, което остава в риск от бедност, въпреки по-високата заетост в последните години.

През 2016 г. в страната ни е било заето 73,7 на сто от населението в българските градове и едва 57,4 на сто от населението в селата. Разликата от над 16 пункта е без аналог в ЕС. 

Автор: Хаштаг-BG

Обнови