Валери Симеонов: Зелените организации са се превърнали в доходоносен проект за десетилетия напред

Статията е публикувана на 9 Август 2017 в 06:25 , прочетена 6170 пъти

Валери Симеонов 

В много случаи държавните институции се борят срещу други държавни институции. Това посочи вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ. Той даде за пример случаи по морето, където Националната агенция по приходите издава актове за нарушения на заведения по Черноморието, но административният съд ги отменя. Въпреки това той похвали ангажираността на над 20 институции, които работят по откриването на нарушения по Черноморието.

По казуса около Калиакра вицепремиерът заяви, че държавата е в безизходица. Виципремиерът сравни казуса около Калиакра с кошмар, защото „спасение няма“ и защото след него ще се появят други подобни казуси - около Балчик, Рила, Банско, Пирин и Странджа. Това е някакво дежа вю - птиците почти навсякъде присъстват като унищожители на поминъка на хората в региона. Опитваме се да защитим всички интереси, но е невъзможно, обяви той.

Симеонов информира, че стопаните, чиито земи попаднат в границите на НАТУРА 2000, ще бъдат компенсирани по някакъв начин от държавата. Той допълни, че по-малко от 1/3 от земите край Калиакра са частни, и подчерта, че решението на Европейския съд е окончателно и държавата или трябва да се съобрази, или да плати големи глоби.

Протестиращите бяха провокирани от липсата на информация. 1/3 от териториите са частни, но държавата трябва да обезщети собствениците по някакъв начин. Във всеки случай масовите протести не бяха обосновани, защото бяха прибързани. Оправдавам министър Димов, защото той бяга пред вятъра. Вече сме осъдени и може да ни наложат сериозни санкции. И след две години да приемем заповедта, решението на съда си остава, уточни вицепремиерът.

Валери Симеонов отбеляза, че промени по границите на НАТУРА 2000 не могат да се правят, но въпросът е как те са определени. Според него в казуса са замесени икономически интереси, представлявани от природозащитни организации, а не мнение на специалисти. Той подчерта, че макар през 2007 г. да са определени граници на защитената територия, още същата година те са нарушени, което е предизвикало и реакция от Европейската комисия.

Зелените организации са започнали от благородни идеи, но са се превърнали в доходоносен проект за десетилетия напред, смята той.

Валери Симеонов заяви, че няма да гласува отдаването на северния бургаски плаж на концесия, защото процедурата е опорочена и ще се отдаде на група, близка до т.нар. Маргини.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови